donderdag 22 januari 2009

Trend van nu: Digitalisering

In een sneltrein vaart ontwikkeld de technologie zich op dit moment. De technieken die deze dagen gewoon voor ons zijn, hielden mensen 15 jaar geleden voor onmogelijk. Wanneer je in die tijd tegen iemand zou zeggen dat een mobiele telefoon, op een klein tv’tje gaat lijken en kan deze kan bedienen door met je vingers op het beeld te drukken, zal hij met zijn vinger naar zijn voorhoofd wijzen.

Deze situatie geld voor zeer veel producten voor dit moment en dan met name de mogelijkheden in de computerwereld. In de computerwereld is vrijwel alles digitaal te vinden.

Veel bedrijven laten hun documenten digitaliseren. Digitaliseren zet "oude" informatie om naar gegevens die door computers verwerkt en bewerkt kunnen worden tot informatie. Digitale documenten scheelt een hoop opslagruimte vergeleken met al de papieren documenten.

Nog een groot voorbeeld van waarom men gebruik maakt van digitale documenten zijn de kosten. Wanneer iemand een boek uitbrengt in een echt boekvorm zal dit groter kosten met zich meebrengen dan wanneer iemand dit digitaal doet. Ook het verspreiden via internet gaat vele malen sneller dan met een boek.

Ook op scholen zal het een verbetering zijn wanneer al de boeken digitaal zijn. Zo hoeft niemand meer te zeulen met zware boekentassen, maar kan al het lesmateriaal opgeslagen worden op één digitaal object. Dit object noemen wij de ‘e-reader’.

De e-reader leest net als een gewoon boek en laat één pagina te gelijk zien. De e-reader maakt gebruik van elektronisch papier. E-paper is een technologie die totaal verschilt van bijvoorbeeld de lcd schermen die we in platte televisies of laptops aantreffen. Het elektronisch papier leest comfortabel en het oogt scherp, maar kan voorlopig alleen nog zwart/wit beelden tonen.

Er zal in de toekomst veel gedigitaliseerde documenten bijkomen, maar toch zal het ‘good-old’ boek toch nog heel lang bestaan, want digitaal opslaan kent een paar grote problemen. Een groot en belangrijk probleem van digitaal opslaan is de ontwikkeling van nieuwe software. Wanneer een bepaald digitaal document alleen te lezen is met bepaalde software kan het zo zijn dat deze software in de loop der jaren gaat verdwijnen en de nieuwe software het document niet meer ondersteunt.

De betrouwbaarheid van de informatie van digitale documenten is minder dan bij boeken. Bij digitale documenten is het eerder onduidelijk wie de auteur is en hierdoor daalt het betrouwbaarheidsniveau.
Bronnen:
http://www.kb.nl
http://nl.wikipedia.org/wiki/Digitalisering
http://www.merak.be/nl/archief_digitaliseren.htm

De 'ouderwetse' documenten opslag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten